Rehabilitatsiooni osakonnale kingiti klaver

6. juulil jõudis tööalase- ja sotsiaalse rehabilitatsiooni osakonna loovteraapia kabinetti klaver Lürika, mis on heategevus-kingitus Põlva haigla kogemusnõustaja Heli Ajaots pere ja suguvõsa poolt.

„Klaver on klahvpill, võib öelda, et üks populaarsemaid muusikainstrumente tänapäeval kogu maailmas ja miks ka mitte seda kasutada loovteraapias ning muuta üheks populaarsemaks teraapiavahendiks,“ ütles Heli Ajaots kingitust üle andes.

Rehabilitatsiooni osakonna juhataja Aet Olle sõnul on klaver leidnud omale sobiva koha loovteraapia kabinetis ja toonud mitmetele klientidele naeratuse näole.

„Klaver on hästi omaks võetud. Mõnel kliendil aitab klaverimäng oma emotsioone välja elada, et see on ikkagi teraapiavahend,“ leiab Olle ja lisas: „Olime pikalt klaverist unistanud ja mitme klaveri puhul olime kokkuleppele lähedal, kuid iga kord jäi kõik transpordi taha. Nüüd võttis kogemusnõustaja pere kolimisfirma appi ja korraldasid ka transpordi – oleme ülimalt tänulikud.“

Klaveriga käib kaasas ka lugu, millest kogemusnõustaja Heli Ajaots kirjutas:

Sellel klaveril on üsna pikk lugu, võib öelda ka ajalugu. Kuna rehabilitatsiooniteenus on iseloomult inimese ressursse ja tugevusi toetav, siis on teenuse osutamisel oluline, milliste vahenditega seda teha ja millised tegevused toetavad ning avavad inimese loovuse erinevaid külgi. Samuti on see abiks taastumis- ning tervenemisprotsessis.

Muusika abil saab loovterapeut anda inimestele, nii lastele, noortele kui ka täiskasvanutele, võimaluse tervenemis- ja taastumisprotsesside teekonnal avada oma loovust läbi muusikaliste katsetuste. Näiteks klaveriklahvide vajutamisel saab inimene ise muusika loomise protsessis osaleda ning samas saab ta uue muusikalise teraapiakogemuse.

Klaver Lürika pärineb ühest perest kelle igapäevaelu on saatnud alati muusika. Selles peres on mängitud lõõtspilli ja klaverit. Klaver Lürika on olnud ühele armsale neiule kaaslaseks nii muusikalisel haridusteel kui ka andnud jõudu võidelda pikki aastaid kestnud raske haigusega. Kahjuks on neiu tänaseks meie hulgast lahkunud.

Edasi rändas klaver suguvõsaliinis ja oli kaaslaseks järgmisele neiule muusikaõpingutes. Kuna neiu on sirgunud suureks ja noore inimese hobid on muutunud, siis oli aeg leida klaverile vääriline koht – Põlva haigla rehabilitatsiooni osakonna loovteraapia kabinetis.

Avaldatud: 21.06.2024, autor Madis Perli